Tuesday, January 27, 2009

up and down..

err..mungkir janji.. eheh.. kate nak upload tentang apa yang dapat dari daurah dan program complete last week, tapi takde pun..huhu.. nak kata sibuk tu, seperti biasala. rutin harian.. cumanya ditambah dengan isu yang satu tu, kepala sangatla berserabut..tak mampu nak mereka ayat, berkongsi ilmu kat sini..dan kepala yang serabut tu dah bertambah tepu sekarang..nasib baik hari ini baru nampak sikit dunia sekeliling..melihat dengan mata hati kembali..alhamdulillah..

ok2..kite terus kepada perkongsian, nak fikirkan masalah, sampai bila pun tak pernah akan habis,kan?? huhu.. baikla berbuat sesuatu untk meringankan beban di jiwa..^_^

Daurah PEKA'09, 17-18hb Jan 09, melalui fasa-fasa yang agak mengagumkan..actually, saya dah pernah menyertai pengisian dengan tajuk yang sama [ antara semalam dan hari ini @ ini sejarah kita ] lebih kurang 2 tahun yang lepas.. kali ini berbeza dengan kehadiran adik-adik yang dahagakan ilmu, dan saya pula yang cuba mengingat kembali mutiara-mutiara hidup yang keciciran dari benak hati, ditambah pula dengan tugasan yang baru sahaja dimaklumkan malam sebelumnya, "sesape yang dah pernah menjalani modul ni, dikehendaki menjadi fasilitator untuk keesokan harinya.." adeiih, dengan pengalaman yang tak seberapa, kemahiran yang merapu, dan ilmu yang tak mencukupi..rasa macam nak lari..haha..dahla ingatan sume berkarat tahap ape dah ni..dalam hati Tuhan je yang tau, persediaan yang kurang sempurna akan menjejaskan objektif program dan kesan besarnya tentulah kepada para peserta yang dikasihi jua..adusla..dengan TOT ( training for trainers a.k.a latihan untuk fasi) yang hanya selama 10 minit..APEKAH?? huhu.. macam-macam..takpelah, demi tanggungjawab yang digalas, tekad di hati dibulatkan, perhatian sepenuhnya diberikan dan fikiran mula ditumpukan sewaktu akhi Haq memulakan pembentangan.. alhamdulillah, sesi 1 berjalan agak lancar, dan isi-isi yang hendak disampaikan adela yang lekat kat kepala.. antaranya adalah mengenai keistimewaan manusia berbanding makhluk yang lain dan setiap kurniaan itu adalah anugerah yang hadir sebagai ujian bagi manusia.. sile ye renungi ayat ini:

"dan Dialah yang menjadikan kamu penguasa-penguasa di bumi dan Dia meninggikan sebahagian kamu atas sebahagian (yang lain) beberapa darjat, untuk MENGUJIMU tentang apa yang diBERIKANNYA kepadamu. sesungguhnya Tuhanmu amat cepat siksaanNya, dan sesungguhnya Dia Maha Pengampun lagi Maha Penyayang"
(al-an'am: 165)

tu antara dalilnya la kan kalo ade sapa-sapa lagi nak pertikaikan or nak sia-siakan apa yang dia ada and dapat dalam hidup dia dengan begitu sahaja..sedangkan apa sahaja yang dikurniakan adalah merupakan ujian bagi setiap manusia. dari situlah baru kite boleh simpulkan bahawa, oleh kerana apa sahaja yang kita ada adalah merupakan ujian, so, hendaklah kita menggunakannya sebaik mungkin, maximise kan segala apa yang ada tu ke arah kebaikan, dan tak mempersiakan walau satu cebis pun nikmat yang Allah bagi.. sebagai contoh la kan, sume masing-masing agak-agak dah kenal kan diri sendiri macam mana kan?? tahu akan kelebihan dan kelemahan yang ada dalam diri masing-masing ( mesti dah selalu buat personality test nih..kan2??) jadinya, cuba cek kembali adekah kelebihan yang kite dah notify tu telah kite gunakan dengan sebaik-baiknya? dan pula adekah setiap inci kelemahan kite telah kite baiki dengan sebaik-baiknya juga? adekah kite telah memaksimumkan penggunaan diri kite ke arah jalan yang diredhaiNya? ke arah kebaikan? or kite ni semakin berjalan ke belakang, ke arah hakikat yang lebih amat sangat menyedihkan?? aspek mana dalam hidup kita ni kite sia-siakan, aspek mana pula yang perlu kite istiqamahkan perjuangannya?? lihat sahaja statistik penduduk dunia hari ini, yang berjumlah lebih kurang 6.4 billion orang, dan nisbahkan, berapa ramai pula yang sedang menuju ke arah mardhatillah ( keredhaan Allah)?? berapa ramai yang bangkit untuk turut serta sedar dalam isu Gaza berdarah baru-baru ini?? berapa ramai pula yang sedang menuju kehancuran, hanyut dalam dunia khayalan masing-masing?? berapa ramai yang lena dalam mimpi-mimpi kehancuran tanpa menyedari hakikat yang diri sedang diuji sebenarnya?? dan kita pula berada di golongan mana?? menyedari hakikat itu satu kemestian..namun, mengambil tindakan membetulkan keadaan diri pula adalah satu kewajipan yang lain..setiap dari kite dinilai dan dihisab berdasarkan apa yang kita tahu dan apa yang kite lakukan..maka tanyalah kembali kepada diri sendiri, di golongan manakah kite?? menuju pembaikan dalam setiap detik yang terbilang, atau menuju ke belakang ke arah medan kegelapan??

hmm.. sesi 2 kene sambung ni nampak gayanya..alahai..

No comments: