Friday, October 8, 2010

~Zammilooni~

Zamilooni
Native deen

He stepped inside his home, so he overwhelmed with fear
An angel came with words from God, things were still unclear
Saying read - read, but he couldn't read, amazing words that he heard
A trembling deep inside his heart, confused by what had occurred

There was only one who could comfort him
And help him see the light
To ease his fears, to reassure
Was khadijah, his wife

Chorus
He said Zamilooni, Zamilooni, Dathirooni, Dathirooni, (Envelop me, Embrace me)
A mighty task has come before me
I need you here with me
By my side

She was a woman of nobility, successful in all her trade
Many wealthy men had asked for her, she turned them all away
But when she saw Muhammad, a shining moon, may peace be on his soul
He was a light for her , so right for her, her life will now be whole

But she had never seen him so distressed, as he was there that day
She would comfort him, and hold him tight, and chase his doubts away

Chorus

We look for stories of love, in places dark and cold
When we have a guiding light, for the whole world to behold
But were so selfish in our ways, and to the ones we hold so close
Our own pleasure and happiness is what we value most

But she sacrificed all her wealth and everything she had
And he honored her, and gave her faith,
when the times were bad, when times were bad...

Now years have passed, times had changed, since khadijah breathed her last.
And the Message of the one true God, was spreading far and vast
But then he came across a jewellery, that khajidah had once worn
His eyes began to swell with tears, his heart began to mourn

Cause she was there for him, when the times were rough, and his enemies were cruel
she was the first believer, so keen and eager, to comfort ar-Rasool

Chorus

Mawla ya salli wa sallim da'iman abada
'Ala habibika khayril khalqi kullihimi...Rasullullah
(O my Lord, send your salutations and blessings forever
Upon Your Beloved, the best of the whole of creation)

p/s:
* saya masih di sini even tho lama menyepi..heh~ sehat dan masih diberi kuat untuk teruskan perjalanan..

* lagu ni, masa mula2 dengar 3-4 years back, saya hanya jatuh cinta sebab melodi dan rentaknye menarik        hati, tapi bila dah lama dengar, baru perasan rupenye Native Deen duet ngan Zain Bikha khas ditujukan buat Saiditina Khadijah r.a. dan liriknya pula amat menyentuh hati.. selalu nak berair  je mata saya kalau dengar lagu ni..menyelami pengorbanan dan cinta kasih Saiditina Khadijah kepada Rasulullah, dan cinta baginda buatnye even tho dia telah tiada, serta hakikat hebatnya anugerah dari Tuhan...subhanallah..

Friday, August 27, 2010

transitional phase~ tamat sudah...

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, untuk nikmat yang dari hari ke hari makin tak terhitung..untuk rasa untuk membaik yang walau kadang-kadang tenggelam tetap akan timbul muncul semula..dan untuk peluang yang masih bersisa pada saat dan waktu ini, Ramadhan yang mulia..

Sudah semakin hampir ke penghujung Ogos, bermakna hanya berbaki 2 hari untuk attachment saya di bahagian Restoratif. Oh, sungguh sedih!!! I would say that it has been such a very meaningful journey so far.. learning bout new things, bout my capability as a dentist, and most important, bout human and their behaviour-my favourite subject..heh~

Kalau nak dikira, pakar resto di sini bole dikira sebagai pakar paling cool pernah saya jumpa. Tak pernah marah, kalo buat silap pun masih lagi bole menenangkan hati si tukang buat silap tu, sambil2 cuba mencari penyelesaian terbaik bagi membetulkan keadaan..sangat kagum ok.. terasa kerdil dan kurangnya saya sebagai seorang profesional yang bekerja untuk serve orang ramai. Baiklah, sila betulkan diri sendiri ye selepas ini.. baik dari skill, mahupun attitude..pengalaman, sentiasa menjadi guru terbaik untuk sebuah kehidupan..

Dan ketika ini, saya sentiasa diingatkan oleh Dia, yang setiap hari akan ada sahaja perkara yang saya lalui yang menyebabkan hati saya di-relate-kan kepadaNya.. setiap hari yang di mana jalan yang sama itulah yang saya lalui, menemukan saya dengan pelbagai ragam kehidupan..si anak kecil lengkap berseragam sekolah menunggu kedatangan pelanggan di gerai jualan sarapan pagi tepi jalan, setiap hari tanpa jemu, walau jam hanya berbaki 10 minit sebelum waktu persekolahan bermula [betapa taatnya dan berusahanya dia untuk kebelangsungan kehidupan..huhu..sedih..].. pakcik tua yang gigih keluar di pagi hari mencari rezeki [ buat saya terkenang kepada datuk di kampung..touching sungguh!], bapa yang menggendong anak yang tidak memakai topi keledar keselamatan, tetap teguh menghantar anaknya ke sekolah di setiap pagi [ sayangkan anak atau tidak, pasti dia punya ceritera kehidupan tersendiri,moga mereka sentiasa selamat], pekerja yang kadang-kadang ada kadang tiada macam chipsmore, pekerja yang bekerja dengan ikhlas dan yang selalu merungut, dan pelbagai lagi ragam kehidupan yang tidak dapat tidak, akan membuatkan saya tersentuh hati dan berfikir.. Manusia, setiap satu darinya setiap hari menuju jalan kepada Tuhannya.. cuma yang membezakan, adalah sama ada jalan tersebut a genuine path, that will lead u to ur Lord's jannah, ataupun  jalan itu membawa ke destinasi yang bakal disesali. Dan alangkah beruntungnya setiap yang bersyukur kepada Tuhannya, untuk setiap dugaan dan kesenangan yang menimpa, tetap berdoa untuk hati yang diberi petunjuk yang lurus...

Hakikatnya, saya juga menyedari semakin hari yang berlalu, saya sudah makin sebati dengan tempat baru ini. Tiap hari yang dilalui pada jalan yang sama, saya temui bahagian hati saya yang sudah menerima tempat ini sebahagian dari hidup saya, sebagaimana dulu saya telah menerima KL dan PJ sebagai episod kehidupan yang tidak dapat dipisahkan...Makanya dengan ini saya mengumumkan telah tamatnya tempoh transitional phase saya di sini. Heh~ Peringkat peralihan dan penyesuaian diri itu telah tamat..Tiada lagi rasa berbolak-balik sentiasa mencari alasan untuk tidak mengoptimumkan potensi diri saya yang sebenarnya di sini. Saya mahu mula mengorak langkah dengan laju, mula menetapkan impian dan matlamat untuk gerak kerja dakwah di sini, mula memaksimumkan gerak kerja dengan hati yang teguh. Mahu terus thabat di jalan mulia ini.. mohon diperkenankan duhai Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Mengetahui keadaan sebenar saya di sini..

Doakan saya duhai sahabat.. 

dan sebenarnya, doa kalian lah yang menjadi peneman setia saya di sini..

may He bless..




Wednesday, August 25, 2010

counting~ 15 days left..

"Ya Allah, kuatkanlah diriku untuk bersegera mengejar kebaikan di bulan Ramadhan yang mulia ini.."

Perlumbaan masih berbaki 15 hari..sudah di manakah kita? dan makin jelas kah matlamat yang diburu kali ini? ataupun sudah semakin kabur dek kerana keseronokan mengejar persiapan 1 syawal yang belum tentu menandakan kemenangan?

Muhasabahlah.. 

Kita masih punya waktu..

Friday, August 20, 2010

BAIK dan persoalannya...

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, hari ini masuk ke bahagian 10 kedua di bulan penuh barakah ini.. hows your first ten days everybody? Sudah makin bersemangatkah untuk menempuh baki hari-hari Ramadhan ? ataupun sebaliknya? Muhasabahlah diri untuk membuat koreksi..masa masih lagi ada untuk kesedaran dipupuk dan mengorak langkah ke arah hari-hari yang lebih baik..gambatte ne!!

Hari ini saya mahu nukilkan sesuatu di sini..mahu menulis tentang sesuatu yang telah lama bermain di hati, tersimpan di kepala.  [oh, rupanya telah lama tidak menulis! Heh~ *buat-buat tidak sedar* ~].. kali ini tentang menjadi BAIK..

Semua orang, dalam fasa-fasa kehidupan yang pernah dilalui, semestinya pernah terdetik di hati ingin menjadi BAIK.. atau bertambah BAIK, semakin memBAIK, dan yang sewaktu dengannya..tidak pernah pun ada yang mengimpikan kehidupannya menjadi sebaliknya, makin memburuk, kan? Namun, pernahkah kita terfikir tentang istilah BAIK yang selalu kita bicarakan itu adakah ianya menepati maksud BAIK itu sendiri, iaitu dalam pengertian yang sebenar-benarnya? Pengertian bagi kita, seorang muslim yang mengaku beriman kepada Allah dan RasulNya. Jika bahagian pertama dari sebuah episode perubahan diri pun [yakni pengertian BAIK itu sendiri] masih lagi belum sempurna terangnya pada hati kita, bagaimanakah mungkin kita mampu membawa langkah mengubah diri itu ke jalan yang benar dan betul? Dan yang utamanya bagaimana mungkin kita menjadi BAIK jika kita pun tidak pernah tau BAIK itu apakah, kan?? Huhu..

 So, pengertiannya secara ringkas:
BAIKà ialah apabila kita telah berIMAN dengan sebenar-benarnya. Yakni mematuhi setiap perintah Allah dan menjauhi setiap laranganNya..

TAQWA à memelihara diri dari siksaan Allah dengan mematuhi segala perintah dan laranganNya, bukan berkitar sekadaran takut kepada Allah sahaja..

“ wahai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara KESELURUHANNYA, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu..”
[Al-Baqarah: 208]
 Bole la rujuk artikel en. Hilal Asyraf dan Versus by Hlovate untuk penerangan tentang BAIK, yang lebih memudahkan untuk faham..oh, mereka yang dah biasa dengan tarbiyah, maza yakni tu paling simple la kot kalo nak faham lagi..heh~

So, macamana nak tahu apakah itu perintah dan apakah itu larangan yang Allah dah bagi kat kita, hambaNya ini?? Kenelah rujuk sumber paling sahih dan sempurna yakni Al-Quran  [manual haraki kehidupan seorang manusia muslim—paling lengkap dan perfect  ye!]dan sunnah.  Plus dengan berguru kepada mereka yang sewajarnya untuk makin memantapkan pemahaman ilmu di dada. Bila da setel yang ini, then bolehla berusaha pula memenuhi tuntutan menjadi BAIK itu..

Jadi, takdelah terkontang-kanting nak jadi baik tapi tak tau cara, kan??

Saya bagi contoh tak spesifik..aurat bagi wanita muslim..kadang-kadang seseorang itu just memang tidak tahu yang hakikat menutup aurat itu bukan sekadar memakai tudung bagi menutup rambut dari pandangan umum [oh, ade je yang tak tahu menutup aurat tu hukumnya WAJIB  dan menganggapnya sebagai pilihan apabila dah sampai seru], TETAPI juga merangkumi aspek pemilihan material tudung yang tidak jarang [sehingga menampakkan bayang-bayang apa yang ditutupnya- tengkuk, rambut etc], juga tudung yang bahagian hadapannya menutupi bahagian dada, pemilihan pakaian yang longgar dan tidak mengikut bentuk badan, labuh pula melebihi punggung dan juga pemakaian sarung kaki untuk menutup kaki.. [eh kaki masuk sekali ke??? Heh~ ya!! Kan anggota yang tak dikira sebagai aurat hanyalah muka dan tapak tangan, so, kaki?--> fikirlah sendiri ya!!]

Jadinya, apabila dah dari awal lagi tau bahawa menjadi BAIK itu adalah dengan beriman dan mematuhi segala perintah Allah dan menjauhi laranganNya, makanya, dengan automatik perintah Allah supaya menutup aurat itu akan kita laksanakan dengan penuh kerelaan hati.. tak lagi bertangguh-tangguh, atau mencari dan mereka ilusi dengan mengatakan tak bersedia, tak sampai seru dan sebagainya lah alasan lain tu..sebab kita nak jadi BAIK,kan? Nak jadi hambaNya yang BAIK, kan? Nak masuk syurga, kan? Tak nak masuk neraka, kan?? Huhu..

Dan segala perintah Allah yang lain baik dari segi ibadah dan sebagainya, pun akan kita buat dengan sepenuh hati juga.. sebab hakikatnya kita sendiri mahu memenuhi matlamat kita itu à kehidupan yang lebih BAIK..di dunia dan di akhirat sana..

Benar, untuk berubah menjadi BAIK mengikut acuan Islam yang sebenarnya bukanlah mudah!! Apatah lagi ditambah dengan keadaan sekeliling yang kurang menyokong ( seperti keluarga yang kurang sempurna dalam mengamalkan cara hidup Islam yang sebenarnya, etc), ataupun halangan dari diri sendiri yang kurang bersedia sentiasa bertanguh-tangguh atau beralasan seperti : “ tunggulah dulu”, or “ takpela, pelan-pelan la..” dan sebagainya yang lain. Namun hendaklah di setiap detik yang berlalu itu, kita menyoal “apakah yang akan terjadi kiranya saat kematian aku itu tiba sebelum sempat aku berubah? apakah yang dikira dan dinilai oleh Tuhanku, sedangkan aku sendiri telah mengetahui akan tanggungjawabku?”

“ dan apabila dikatakan kepadanya; ‘berTAQWAlah kepada Allah,’ bangkitlah kesombongannya yang menyebabkannya berbuat dosa. Maka cukuplah (balasannya) neraka jahannam. Dan sungguh neraka jahannam itu tempat tinggal seburuk-buruknya.”
[Al-Baqarah: 206]


Dan hakikat sebenar yang lebih pahit dalam kehidupan manusia ialah, perubahan itu tidak perlu ditunggu-tunggu waktunya, namun hanya perlu dilaksanakan pada waktu itu juga, pada waktu kesedaran itu datang menjenguk!! Diri sendirilah yang perlu straight away decide yang diri itu MAHU BERUBAH dan mula BERUBAH!!! Yang panjang dan perlahan waktunya adalah PROSES perubahan itu sendiri, berdikit-dikit, sedikit demi sedikit sehingga sempurna proses perubahannya menjadi BAIK. Namun, yang pertama-tama yang perlu dilakukan adalah menerima, memahami dan melaksanakannnya ( walaupun sedikit!!).. bukannya bertangguh-tangguh menunggu waktu yang tidak pasti dan mungkin tidak kunjung tiba!

Adat berubah—ada sisi pahit getir dan manisnya,sisi berjaya dan gagalnya, ada sisi naik dan turunnya—semua itu perlu diFAHAMI. Dan dalam masa yang sama, persiapkanlah diri dengan bekal iman dan keyakinan yang tinggi kepadaNya, bahawa Dia sesungguhnya pasti akan menolong! Ujian yang datang- hanyalah sekadar untuk menambah keyakinan dan memantapkan hati kita tentang perubahan yang sedang kita laksanakan dalam kehidupan kita. dan yakinlah, Tuhan tidak akan menguji melainkan berkadaran dengan kesanggupan kita menghadapinya..so, chill ya!

Maka, berTEKADlah, dan berTABAHlah, wahai mereka yang berhati cekal, yang telah memilih dan berazam mahu menjadikan Islam itu sebagai cara hidup keseluruhanmu, dan mahu mati yang pasti itu dalam redhaNya, menuju perjalanan ke matlamat abadi, syurga yang pasti!!! mahu jadi BAIK, silakan, amat dialu-alukan, namun hendaklah dalam pengertian yang sebenar-benarnya, dan bukan hanya sekadar sekerat dan separuh jalan..

kesimpulannya..berusahalah!! may He bless..

catatan di sektor restoratif yang bosan tiada patient dan selalu bermain-main,
17/8/10,  1325pm..
dibekukan pada cik laptop- 20/8/10, 2313pm...

menulis berdasarkan pengalaman seciput,
Jitra, Jelapang Padi Hijau..

Wednesday, August 11, 2010

Ya Allah, terima kasih untuk Ramadhan ini..

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, masih berkesempatan untuk bertemu dengan tetamu yang dirindui, Ramadhan Kareem.. untuk kesekian kalinya, saya punya harapan yang besar agar waktu yang ada ini dimanfaatkan sebaik-baiknya, supaya yang dibawa pulang nanti saat cinta Ramadhan ini berlalu, adalah berita gembira amal yang berlanjutan bukannya penyesalan tidak terhingga yang menyedihkan..insyaAllah..

Semoga kita semua dikurniakan kekuatan untuk meningkatkan amal kebaikan, menganjak diri ke paradigm perubahan ke arah menjadi a better muslim..

Semoga kita semua makin matang dalam menghargai peluang Ramadhan yang Allah kurniakan kali ini, dan tidak lagi beralasan dengan segala rencah mehnah kehidupan dalam memburu yang terbaik..

Semoga kita semua juga,walau sakit, walau payah, namun tetap terus melangkah gagah meneruskan perjuangan, mujahadah mengatasi kelemahan, dan tetap hati dalam berpesan kepada kebaikan dan kesabaran..

Dan, semoga kita juga tetap tidak lupa kepada saudara-saudara seIslam, yang sedang menderita di setiap ceruk rantau planet bumi ini, Palestin berdarah yang menunggu masa untuk dibebaskan, Pakistan yang dilanda musibah banjir terburuk dekad ini, dan mereka yang melarat dilanda kemiskinan dan kefakiran, di mana-mana sahaja..yuk, kirimkan doa buat mereka agar tetap tabah hati, dan dikurniakan keselamatan dan  kemudahan dalam setiap urusan mereka..[sesiapa yang berkelebihan, jom hulurkan tangan membantu mereka!!]

Moga Allah membantu kita semua..


Monday, August 2, 2010

~pengembaraan baru..~

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, segala puji buatNya yang masih memanjangkan nyawa, mengizinkan kitaran hidup belum lagi terputus. Terima kasih duhai Tuhan yang Maha Pengasih, untuk kesempatan waktu yang masih disisakan untukku, buat ku menyedari makin dekatnya waktu pertemuanku dengan Mu..moga ketemu pengakhiran yang indah di sana nanti Ya Allah..

Huhu.. saya dah jejak suku abad, dan seperti biasa, tanpa apa-apa perasaan terhadap angka tersebut.. Cuma rasa syukur dan takut je yang bertanda di hati. Syukur sebab masih berpeluang hidup dalam nikmat Islam dan Iman, dan dalam keadaan yang makin membaik di sini.. Takut sebab menyedari umur dah jejak suku abad, tapi amal masih belum seiring dengan usia. Tahap kematangan pun macam tak seia sekata jugak, tahap rebellious dalam hati pun masih bersisa..aiyaakk.. takpe2, usaha untuk membaik itu perlu, along the way, pengajaran dalam kehidupan itulah yang lebih perlu dihargai..

Oh btw, nak cite yang saya sebenarnya dah menamatkan episode attachment untuk primary care di klinik di Jitra. Primary care tu macam basic dental treatment, contoh: cabutan, tampalan, gigi palsu, rawatan untuk budak-budak sekolah [yang kurang digemari] dan ibu mengandung [best! Bole timbang berat badan every week! Haha..] kiranya rawatan yang jadi bread and butter untuk dentistry la.. Bermulanya Ogos, sudah mula drive jauh-jauh everyday dalam keadaan mengantuk pagi-pagi buta ke Alor Setar untuk episode attachment dengan pakar pula..cuak, new experience, dan mengujakan..

First attachment adalah dengan Pakar Restoratif yang sangatlah baik hati.. best jugakla pengalaman sehari @ setahun jagung baru ni..sebab saya dah mula kena paksa otak saya yang simpan ilmu banyak-banyak belajar bertahun-tahun tu, untuk mula menggunakan ilmu tersebut. Oh, rawatan restorative ni macam tampalan yang kompleks2 sikit, contoh: crown n bridge, tampalan akar untuk gigi molar @ geraham, implant and so on.. dan alatan dia kat klinik tu, perggh..memang sangat mengujakan!! Gabungan teknologi dan ilmu pergigian ni sangatlah best ! canggih dan memudahkan kerja sebenarnye.. so, saya kene keluar dari mode pasrah menerima segala ketentuan apa sahaja alatan yang ada seperti masa di Klinik Jitra, ke mode penggunaan teknologi yang hebat dan terbaik untuk menyenangkan hati dentist yang buat kerja..oh, dan hati patient juge..hehe.. plus, color coding alatan dia are very bright! Saya dah macam budak tadika excited jumpe crayon pelbagai warna je rasannya…[ saya memang mudah tertarik dengan warna terang-terang yang digunakan dalam alatan kehidupan seharian ye..macam budak kecik setahun setengah!heh~]

Tapi somehow, tetap juge ade rasa rindu yang bertamu untuk merawat patient yang ramai-ramai beratur tunggu giliran kat luar bilik rawatan, dan buat bende-bende rawatan yang simple, and less risky dan tanggungjawab.. [patient kat pakar ni less than 10 je sehari..huhu..takleh dah jumpa ramai orang..] senang kata, rawatan yang mudah, yang dah takyah fikir panjang-panjang, buat je sebab dah tau kan..hehe..berbanding kena perah otak untuk provide the best treatment untuk memenuhi expectation patient yang tinggi melangit. Huh. Manusia, sape taknak hidup senang kan? Tapi tula, cabaran yang mengujakan untuk kehidupan saya 9 bulan seterusnya lagi tu insyaAllah lagi exciting dan mengajar banyak perkara kot. So, apa2pun, kene get ready dan tukar mind setting kepada pengembaraan yang lebih mencabar!! Yeah, go girl! You can do it!!

ok, dah..sampai sini je, nanti2 update lagi..esok korje..heh~

dan untuk mereka yang masih lagi berjuang dalam kehidupan di luar sana, moga setiap langkah kaki kita adalah ke arah yang lagi baik, dari sehari ke sehari yang lain, sehinggalah sampai ke detik waktu kita kembali kepadaNya..berhiduplah dengan optimis dan sangka baik kepada Tuhanmu, ye!!!

may He bless..


Saturday, July 31, 2010

persiapan..

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, masih lagi diizinkan Dia untuk terus melangsungkan hidup, dengan semangat yang makin membara, mahu terus membaik dari segenap segi dan upaya..

Uhh, Ramadhan sudah makin mendekat.. sudah sediakah semua? Untuk menggenggam bulan penuh barakah, memanfaatkannya sebaik mungkin dalam memaksimakan potensi hamba dalam diri masing-masing.. Sediakan mental dan fizikal dengan sebaiknya, ibarat mahu menyertai perlumbaan jarak jauh yang memerlukan kekuatan luar biasa, sudah pasti menang itu yang jadi impian..menang dalam melawan nafsu, menang dalam melaksanakan kebaikan berganda-ganda dari kebiasaan, menang dalam melawan diri membasmi kelemahan…

Erm, apa kata tahun ini sempena Ramadhan yang bakal bertamu, jom kita setkan dalam fikiran untuk membaiki diri dari segi SATU aspek keburukan. Saya bagi contoh umum yang biasa manusia ada: sifat suka bertangguh.. ataupun apa-apa jelah yang lain..apa kata kita cuba jaya sedaya upaya untuk mengubah sikap buruk ini supaya menjadi kebaikan, dengan jadikan Ramadhan ini sebagai penguat semangat paling ampuh [ yelakan, bulan buat baik kan…?], dan nantinya bila tiba Syawal, kita mampu meraikan dalam erti kata kemenangan yang tersendiri buat diri kita…huhu…ni sebenarnya menyeru kepada diri sendiri ni, supaya makin membaik..heh~..kebiasaannya mendengar ramai yang suka jadikan tahun baru la, Raya Korban@Haji la sebagai pelantun semangat baru untuk berubah.. apa kata tahun ni try jadikan Ramadhan pulak sebagai pemangkin.. mesti lagi best kan? Lagi bersemangat gitu. Pastu nanti bila time Raya Korban satu sikap buruk lagi yang jadi mangsa, pastu time awal Muharram @ tahun baru itu ubah lagi satu sikap pulak lagi..huhu..banyak kan peluang kita untuk berubah dalam kehidupan ni.. dan kalau ikutkan tak payah tunggu apa-apa event penting pun sebenarnya, tapi tula, manusia ni kadang-kadang ada yang memerlukan extra kekuatan dari sumber luar, contohnya adalah seperti event-event besar ni la..pemangkin semangat dan penggerak langkah supaya makin laju kot..insyaAllah..huhu, human behaviour, begitulah...

Oh, aspek lain yang memburu kebaikan berganda time Ramadhan tu jangan la buat-buat lupa pulak.. tadi tu just cadangan penyeri dan penambahbaikan dalam kehidupan sahaja. Jangan leka sangat ye dengan kehidupan sehari-hari semasa bulan Ramadhan nanti, rugi je kalau tak manfaatkan sepenuhnya peluang seperti emas jatuh ke riba ni..ditambah dengan kenyataan bahawa kita pun tak tahu sama ada tahun depan tu masih berpeluang ataupun tidak untuk berjumpa dengan Ramadhan yang mulia sebegini..jadinya, jom get ready untuk pecut!!! Heh~

* mode bakal meraikan dan merayakan Ramadhan di tempat baru..harapnya lebih membaik berbanding tahun-tahun yang lepas, walau hanya ada cik Kiddy sorang je [eh, seekor kot..huh..da macam manusia pulak kucing peneman jiwa tu..] sebagai pengejut sahur, harapnya semangat tak kan luntur untuk memburu malam terbaik antara 1000 bulan itu...BERUSAHA!!



Saturday, July 17, 2010

moga Allah menggantikannya dengan yang lebih baik..

Bismillahirrahmanirrahim..

Semalam menerima satu berita yang amat menyedihkan. Terkejut pun ada. Namun benarlah bahawa kekuasaaan Dia lah yang mengatasi segala sesuatu. Kita merancang dengan rapi, namun Dia lah Tuhan yang memiliki perancangan sebaik-baiknya untuk setiap hambaNya..moga tabah wahai sahabat, Allah sentiasa bersama kamu...

Sekadar perkongsian:

" Dan kami menghendaki, supaya Tuhan mereka mengganti bagi mereka dengan anak lain yang lebih baik kesuciannya daripada anaknya itu dan lebih dalam kasih sayangnya ( kepada ibu bapanya)."
[ 18:81]

" Hai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan."        
 [ 59:18]


* masih lagi kini terus berjalan mengutip setiap pengalaman, menambah bekal untuk menjadi manusia yang lebih baik..moga setiap diri yang membaca di sini memperoleh perjalanan yang sentiasa dipandu olehNya, dan kembali menghadapNya dalam keadaan yang disucikan dari dosa.. berbekal lah dengan sebaik-baik bekal..

Monday, June 28, 2010

bahagia itu letaknya di hati : episod 2 @ end..

ok2..sambungannye..

Esok paginya, usai breakfast di umah Sarah, terus gerak ke Kompleks Tabung Haji. Sempatla menyaksikan the solemnization ceremony of Miha dan pasangannya..dan menunggu dengan penuh sabar sampai ke jam 4 petang selepas itu! Huhu..kenduri kawen paling lama la ni pernah dihadiri. Tapi yang sangat puas hatinya, bole jumpa dengan ramai mereka-mereka yang sangat saya rindui. Best banget!! K’tik, mak cik Chom, K’ maria dan Dr. E [plus anesa dan imran.huhu..comelnye kamu!], makcik pakcik hebat,plus sahabat-sahabat seperjuangan dahulu kala..alhamdulillah..syukur kepadaNya yang mengurniakan peluang ini kepada saya..then, dan-dan tu jugak decide dengan si Asmaa’ untuk terus gerak pulang ke utara pada petang itu juga. Huhu. Nasib baikla mata ni cerah je sepanjang perjalanan,dan selamat sampai ke Penang jam 10 malam. Kalau nak diikutkan hati yang selalu suka sangat buat keje-keje berisiko dan dalam kategori keje gila, nak je saya teruskan perjalanan ke Jitra yang hanya berbaki 1 jam sehaja lagi. Yela, da alang-alang kan. Dalam hati: kot kalo umi tau ni, memang abesla. Dala sorang-sorang, lewat malam pulak tu. Tapi bila ditimbang tara bahawa Dr Retno yang menjaga kucing saya sepanjang ketiadaan saya tu mungkin dah tido, dan saya mungkin tak dapat amek cik Kiddy di tengah malam sebegitu, makanya berehatla saya di Seberang Jaya. [ pertimbangan saya dalam buat keputusan penting sebegitu hanyalah bersandarkan kepada seekor anak kucing kesayangan, bukannya sebab sayangkan diri sendiri ke ape..haihh..cik Mash yang sangatla tak centre otak die..haha]. dan pagi Ahadnya, seawal 830 pagi dah terpacak di depan umah Dr Retno untuk mengambil encik kucing tesebut.huhu. dan seterusnya balik terus berehat kat rumah sebab tak nak jumpa orang di klinik.hehe.

Ok. Kisah pengembaraan tamat. Tapi analisisnya baru bermula.heh~

Baiklah, kalau diikutkan ni kali pertama saya drive jauh-jauh dalam episode pengembaraan kehidupan saya. Selama ni, restriction dari abah dan umi sangatlah ketat sebab dipercayai skil saya masih di tahap ketidakmatangan berbahaya. Nano bak kata orang Terengganu. Ni pun dapat kebenaran sebab dah puas bertekak dengan mereka, dan the fact yang saya sememangnya dah tercampak jauh berseorangan ke utara bumi Malaysia ni sememangnya memerlukan saya berdikari sendiri melengkapkan skil yang masih tak perfect tu, saya gunakan dengan sepenuhnya untuk memujuk umi dan abah. Yela, kakak dan abang saya kan ke sikit nye terer sebab dilatih sendiri oleh abah, manakala saya yang tak sempat dimonitor sendiri oleh abah memangla susah sedikit nak dapat kepercayaan beliau.heh~ dan Alhamdulillah, everything was fine, pergi dan balik dan cik Asmaa’ pun takde la komplen ape2 . haha.

Ok, pengembaraan saya di KL tu pula, mencatat pelbagai kesan di hati. It was like Allah knows how much I missed my old hectic-but-happy life there, and He gave me chances to go to almost all the places that I used to be before. Huhu. Jalan ke UPM, NPE highway, area PJ, tadika LA, Kelana Jaya, Desa petaling, Hentian Putra. Tu yang sampai sesat dan tersalah masuk ke Federal Highway tu. Heh~ segalanya penuh hikmah tersembunyi. Seolah-olah saya melalui kembali kenangan saya di sana, dan mengingati kembali bagaimana saya dahulu, dan Allah menyuruh saya bandingkan dengan keadaan saya sekarang. Saya yang dulu itu begitu, dan saya yang sekarang ini begini. Semacamnya Allah menyuruh saya mengolah kembali semangat dulu yang membara, dan menggunakannya kembali dalam kehidupan sekarang supaya saya tak terbabas masuk ke jalan yang tak sepatutnya.

Dan lagi, dengan pertemuan penuh hikmah dengan sahabat-sahabat seperjuangan, hati saya tak putus-putus berbisik sendiri, inilah, tingkah dan gelagat merekalah yang saya duk rasa kehilangannya sepanjang berada di Jitra, dunia baru itu. Gelak ketawa dan follow up perkembangan diri masing-masing, bagi semangat sesame sendiri, ditambah dengan pertemuan dengan naqibah lama lagi dan ditembak dibasuh berulang kali oleh mereka dalam tempoh masa tak sampai setengah jam pun detik pertemuan itu berlangsung, segalanya membekas di hati saya. Ye, saya masih lagi berusrah dan membawa usrah di sini, tapi hati tetap terasa ade sesuatu yang hilang. Jiwa saya tak cukup kuat untuk berhadapan dengan mehnah ragam manusia di sini, dan of course la tindakan yang sinonim dengan saya adalah lari dari kenyataan.heh~

Hakikatnya ukhuwah di hati bersama dengan mereka mengikat hati saya dalam simpulan yang penuh dengan rahmat dari Tuhan. Dulu kuatnya saya kerana mereka-mereka yang lain sentiasa ada untuk menyokong rebah saya dan bangunnya saya kembali. Bertautnya ukhuwah itu sehinggakan saat bahagia sang sahabat pun tempiasnya terasa ke dalam hati saya..oh dulu, hati saya sangatlah kaku tak berperasaan. Saya tak reti kot nak berperasaan gembira or sedih sangat jikalau keadaan sekitar saya gembira ataupun sedih, terutamanya berkaitan dengan kawan-kawan. Hanya rasa biasa-biasa sahaja. Bukannya ade rasa dengki or bende-bende yang negative, its just that saya sememangnya tak berperasaan. Haha. Saya cuma perasan yang hati saya sudah mula sedikit berperasaan bila saya mula menyertai tarbiyah, bersahabat dengan sahabat dan teman hanyalah kerana Allah. Yang paling jelas ketaranya time kenduri kawen cik puan Ana bulan 12 hari tu, bila mana hati saya tak berhenti-henti berdetik gembira disebabkan dia gembira.huhu. dan time Miha ni pun sama. Macam rasa syukur dan gembira tu radiated into my heart,berkembang menyinari hati. Ok, mungkinlah bagi sesetengah orang akan cakap hiperbola dan exaggerate bagai la saya ni ni, tapi hakikatnya, inilah yang saya rasa, sebab bagi orang kaku tak berperasaan ni, ini sudah dikira improvement bagus la ni. Ingat best ke tak berperasaan? Bende sepatutnye hepi tak rase hepi, sepatutnya sedih muke sardin je, kalo sedih pun tak leh nangis sebab terasa kaku.huh.

Ape-apepun, pengembaraan kali ini benar-benar mencapai tujuan asal. Mencari semangat yang hilang, dan seterusnya mengumpul kembali kekuatan untuk bergerak dan berkerja dengan penuh bersungguh, saya harap saya mampu menjadi saya yang lebih baik berbanding sebelum ini. Masih banyak ruang dan peluang yang perlu saya terokai, dan segala-galanya perlu disempurnakan sebaik mungkin supaya ada bekal untuk perjalanan saya seterusnya di alam yang lebih abadi.. may He bless..

To Samihah dan Khairul:

"Bahagia itu bukannya sepertimana yang orang nampak, tapi sebagaimana yang kita rasa.. "[quoted from k’su dari buku Jaja dan Din.]

"Bahagia itu letaknya di hati. Kalo hati dah penuh bersinar dengan rasa itu, biaq pi la dengan pandangan mereka yang lain yang tidak mengerti rasa di hati.".[ kata saya yang tengah berbahagia..heh~]

moga bahagia kalian dilimpahkanNya di sepanjang perjalanan hingga ke syurga..

* pengembaraan seterusnya yang masih pending: ke Kelantan bertemu dengan mereka yang juga sangat dekat di hati: cik puan Ana yang bakal bertukar status, cik Zirahh yang statusnya sama dengan saya--> struggling and surviving, dan cik aNesa yang hebat bole ulang alik everyday p keje dengan perjalanan selama 1 jam lebih [pegi dan balik].  oh, rindu juge untuk sahabat baik di SMSD: cik Noly di Kemaman, cik Eida yang dah bergelar Dr, dan Mok Nik yang jauh ke Johor tercampaknya. huhu, bilenye saya akan dapat peluang berjumpa kamu??

bahagia itu letaknya di hati : episod 1

Bismillahirrahmanirrahim…

Alhamdulillah, masih bernyawa dan mampu bernafas dengan segar di bumi milik Tuhan.. lama dah kan saya tinggalkan ruang maya yang kaku ni?? Huhu…kehidupan, masa yang berlalu pantas tu bagaikan tak bermakna untuk saya dalam tempoh ke-senyap-sepian itu…surviving, and struggling..2 perkataan paling tepat kot untuk describe diri saya kini..Untuk mereka yang kot-kot rajin follow-up ceritera saya di sini, saya minta ampun ye, ketakmampuan saya bercerita menandakan aras turun naik iman di dada, dan jangan bimbang, insyaAllah Dia masih kurniakan saya kekuatan untuk terus melangkah..kalau tak gagah sekalipun, harapnya masih saya berpeluang merebut hidayah kurniaanNya, selagi nafas masih menuruni rengkung dan darah masih dipam ke jantung dan frontal lobes di otak, selagi itu tekad di hati mahu melangkah, walau lemah.huhu.

Semalam saya bercuti sehari, sementelah plan asal saya adalah turun ke KL pada hujung minggu, tanah tempat rindu saya bermukim sejak sekian lama. Niat asalnya adalah memenuhi jemputan walimah adik tersayang,teman seperjuangan semasa di UM dahulu kala, di samping niat lain yang tak kurang pentingnya bertemu muka dengan mereka-mereka yang dekat di hati selama ini. Alhamdulillah, cuti saya diluluskan walau borang cuti dihantar dan disahkan pada hari Khamis, sehari sebelum saya dan TAJ kesayangan bertolak meredah PLUS untuk ke destinasi. Heh~. Suka benor bende2 last minute nih.

Sampai di KL, terus pula memecut ke Serdang, berlagak sebagai perantara antara adik yang mengirimkan barang dan angoh yang bakal pulang ke Terengganu. Selepas itu kembali ke UM bertemu muka dan menggembirakan hati Dr Kam yang tengah tak sehat dan cik Lily yang makin hebat mengatur urusan masa depannya, dan akhirnya meredah sesak di PJ untuk ke urusan utama hari itu, membantu persiapan si pengantin perempuan. Oh, sempat juga singgah di tadika LA untuk mengambil cik Zira, teacher berjaya yang kalau diizinkan Tuhan bakal mengatur langkah ke bumi utara [ye ke zira? Dah confirm bgtau I ye, ape2pun, I tetap support u punye..haha]. ok2, sambung pengembaraan, sampai di rumah Miha, jumpa dengan cik Sarah yang maintain cool tak berperasaan [tentang hidup berdua..yang lain die penuh perasaan..haha], and bole tarik nafas lega sebab Miha nampak Ok dan masih bole bergelak ketawa dalam tangisan, pastu after maghrib dengan kepala berdenyut mula menunjukkan symptom kepenatan, terus gerak ke UM dan Taman Medan, dengan niat mahu ke Desa Petaling pula selepas itu. OK, this is the part yang paling stressful pada hari itu ye. Bole pulak sesat di Taman Medan dan terbabas ke masuk ke Federal Highway yang sesak bagai nak gila. Oh My! Janji ngan Angoh memang confirm tak leh nak penuhi, janji ngan cik Ayu pulak terpaksa ditukar plan. [sian betul Ayu terpaksa amek cab untuk ke umah Miha. Naseb baik sume selamat, Angoh pulak tak de la nak membebel sangat sebab lambat.] pastu racing dengan penuh rushing nye ke Hentian Putra sebab takut Angoh tertinggal bas. Huh. Da lama betul tak memandu dengan penuh kebahayaan,yela, Jitra kan tanah aman penuh tenteram, mananya nak ade hectic life ni..huhu. pastu da settle segala perkara, terus pula kembali ke PJ, dan bertolak ke destinasi tidur di Kelana Jaya. Jam time tu dah 1130malam kot. Dari awal pagi kul 730 sampai ke 1130 malam, penuh colourful life saya jadinya.

bersambung..heh~

*ok, please bear with me, ya? ni karangan panjang tentang episod hujung minggu yang baru je berlalu..heh~ 
[siap buat 2 entry tu, xbole blah...hehe]

Sunday, June 20, 2010

DON'T QUIT !!!

Bismillahirrahmanirrahim..

taken from an article, a few years back ( which i didn't remember who the author was and when it's been published), but still, worth to ponder..


DON’T QUIT

When things go wrong
As they sometimes will,
When the road you’re
Trudging seems all uphill,
When the funds are low,
And debts are high,
And you want to smile,
But you have to sigh,
When care is pressing
You down a bit –
Rest if you must,
But don’t you quit.

Success is failure,
Turned inside out
The silver tint of
The clouds of doubt,
And you never can tell
How close you are,
It may be near when
It seems a far.

So, sticks to the fight,
When you’re hardest hit –
It’s when things go wrong
Then you mustn’t quit.


mode: berjuang menjadi lebih baik!!!

Saturday, May 22, 2010

tsk....

bismillahirrahmanirrahim..

sekadar peringatan dan penguat diri yang lemah.

" dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan 'ah' dan janganlah kamu membentak mereka, dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia.  Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah, "wahai Tuhan kami, kasihilah keduanya sebagaimana keduanya telah mendidik aku sewaktu kecil". Tuhanmu lebih mengetahui apa yang ada dalam hatimu; jika kamu orang-orang yang baik, maka sesungguhnya Dia Maha Pengampun bagi orang-orang yang bertaubat." [al-Israa': 23-25] 


moga dikurniakan kekuatan Ya Allah..

Tuesday, May 11, 2010

negatif , MARAH dan ahli syurga...


bismillahirrahmanirrahim..

untuk nikmat masih boleh berfikir dengan waras ini, terima kasih duhai Tuhan..moga rahmatMu sentiasa luas untuk hamba-hambaMu yang bermujahadah dalam perjuangan kehidupannya..

entri ini agak panjang..sila bersabar dalam mencuba sedaya upaya anda untuk menghabis bacakan ia, ya...heh~

ok, hari ini mahu bercerita tentang peringatan untuk membaiki hati yang cedera akibat amarah dan sifat-sifat buruk yang sewaktu dengannya..saya kurang ketenangan jiwa pada hari yang sepatutnya indah ini dek kerana terserempak dengan peristiwa yang mencabar akal waras dan iman di hati untuk kekal bersabar dan berusaha mencari jalan penyelesaian yang lebih baik...ohoho..jangan bimbang, saya takdelah sampai mengamuk merampus tak tentu pasal even hati membengkak macam ape je sebab rasa tak puas hati. cuma adalah saya jadi over senyap tak becok dan ramah bersuara dengan patient yang seterus-terusnya sebab dah hilang mood...ok, itulah perempuan, emo je lebih..nak buat macam mane, manusia cool macam saya pun adakalanya bole jadi hot-tempered jugak ye...[perasan cool tak bole blah!! nila perangai pelik seorang cik mash..heh~]...  ok2, meh saya terangkan serba sedikit tentang perkara yang menyebabkan hati yang cool tu jadi mereng sekejap tadi.. begini, sepanjang 5 tahun saya dididik dan diajar untuk menjadi manusia yang berkhidmat menabur bakti kepada manusia yang lain, always and always will be, perkara utama yang dipegang adalah pesakit lah yang menjadi keutamaan. Merekalah yang berhak menerima layanan sebaik mungkin dari saya, dan saya tidak boleh melebihkan kepentingan diri saya berbanding mereka. Dan tadi, apabila prinsip yang utuh saya pegang selama ini dicabar dek hanya kerana mahu mengejar laporan prestasi tahunan yang terbaik, dan menyiapkan rekod rawatan tahunan yang juga terbaik bagi sekolah tersebut, maka kepala saya sudah mula mengeluarkan asap-asap putih [macam yang biasa kita tengok dalam cite kartun anime tu] dan saya mula berusaha meningkatkan daya ketahanan diri dari meletup…

Ok, mencabar prinsip saya mungkin masih boleh dimaafkan, tapi apabila ‘anda’ cuba mengajar saya supaya menjadi tidak amanah itu sangatlah saya  sentap OK!

Menipu dalam rekod dan menyebabkan pesakit itu tak akan dipanggil dah untuk mendapatkan rawatan itu sangatlah sadis dan zalim ye, kanak-kanak sekalian. Dahlah berkenaan budak kecik, bukannya orang dewasa. Tau sangatlah budak, kalo tak dibuat rawatan kat sekolah, memang takde maknanya nak pergi sendiri ke klinik semata-mata nak buat check-up dan tampal gigi [aci nak lari menyorok dalam toilet je kalo ternampak nurse pakai baju putih pegi bukak bilik rawatan pergigian kat sekolah, kan?? ]. Pastu bole pulak taknak buat catatan sebenarnya tentang keadaan gigi budak tu sebab takut nanti kene banyak buat treatment pastu takut tak sempat nak kejar nak buat, then rekod jadi buruk.. APEKAH?? Nasib baiklah yang mau mengajar saya tu seorang yang bole dipanggil kakak kerana ketuaannya dalam usia, jadi saya masih perlu berhemah dalam membuat tindak balas sepatutnya. [ ke takde langsung reaksi tadi, just terus senyap je??huh..]

Ok, sile bertenang dan tarik nafas panjang-panjang ye… huhu…begini, apabila dah boleh berfikir dengan waras saat ini, saya tau, sekarang ni, saya sedang berhadapan dengan kelemahan saya yang seterusnya yang Allah inginkan agar saya baiki dan atasi dengan sebaik mungkin, iaitu dakwah secara berhikmah kepada mereka yang lebih tua.  Saya sememangnya seorang yang pasif apabila berhadapan dengan manusia yang lagi tua dan lagi bersifat dominan. Dahlah sukar untuk mengatakan tidak, pastu mulalah diri sendiri jugak yang merana. Dah banyak dah example sebelum ni yang saya duk ignore je, tapi saya rasa kali ni saya memang tak mampu nak melarikan diri dari berhadapan dengan kelemahan yang satu ini, sebabnya, saya sememangnya telah ditugaskan bersama dengan si dia itu bermula 2 minggu yang lepas hingga ke bulan-bulan seterusnya yang tak dapat dipastikan bila tamat tempohnya.. kalo staff lain ramai dah yang surrender awal-awal dari bertugas bersamanya, makanya saya yang memahami erti tanggungjawab seorang saudara kepada saudaranya yang lain ini, takkanlah mahu melarikan diri juga??? Tapi, buntu dah ni..[cet, belum cuba apa-apa cara pun, dah mengaku buntu..ape daa..].. Bagaimana dan apakah teknik terbaik untuk menegur secara berhikmah staf bawahan anda yang lagi tua [dan menganggap anda muda dan tiada pengalaman], yang mempunyai perilaku yang tidak sepatutnya ada pada diri seorang muslim dan telah selalu menyebabkan ruang kerja anda di klinik menjadi huru-hara kerana ketidakpuasan hati orang lain terhadapnya akibat perangainya itu? Bole berkongsi idea, wahai sahabat yang budiman?? saya perlukan cadangan anda!! heh~

Dan tadi juga, seusai solat maghrib dan muhasabah hati pun bermula, ada satu bisikan halus di hati yang membuatkan saya bagaikan ditampar diri sendiri.. Hati saya dikuasai marah siang tadi? Ya. Hati saya sakit akibat perasaan tidak puas hati itu? Ya. Hati saya mula tidak menghargai kebaikan ‘dia’ yang lain dan mula beranggapan yang buruk-buruk? Ya juga. Saya mengadu meluahkan perasaan di hati dan bertanya kepada staf yang lain mengenai ‘dia’? pun Ya.. begitu banyaknya perkara negatif yang boleh lahir akibat perasaan marah dan sakit hati ni,kan? Dan bisikan halus itu berkata kepada saya: “ sifat yang begini bukannya sifat ahli syurga. Bagaimana mungkin kamu mengimpikan syurga namun hati ini masih dipenuhi dengan sifat yang tidak elok sebegini? Kena berusaha dulu baru berserah kepadaNya tentang urusan rumit ini, tiada usaha, tiadalah harga yang Allah akan membayarnya kepada kamu untuk dibalas dengan syurga impian itu…”

Dan saya…

hanya mahu beristighfar dan menyusun kembali gerak langkah plan “mengislahkan-manusia-di keliling-anda” itu…

may He bless...

Tuesday, May 4, 2010

matlamat jangka panjang-pendek??

Bismillahirrahmanirrahim..

perasan tak sekarang ni masa makin cepat berjalan? perasan tak sekarang ni dah bulan bape? ikut kalendar Hijri pula?

ye, sekarang ni dah Jamadil Awal..

Rejab hanya berbaki sebulan lebih je lagi nak menjenguk kita..

pastu Sya'ban..

pastu Ramadhan!! yeay!!

dah bersedia kah wahai diri untuk menghadapi bulan-bulan mulia ni? bulan melipatgandakan amalan dan mencari bekal untuk tahun seterusnya..bulan menambah pahala dan mengkoreksi diri tentang perjalanan yang telah berlalu, bermula berlabuhnya tirai Ramadhan yang lepas hingga ke saat hati masih waras ketika ini.. bulan memartabatkan diri sendiri menjadi manusia hamba yang lebih baik..da ready ke? badan dah ringan kah dalam melazimkan amal-amal sunat yang menjadi benteng dalam melawan nafsu?

beb, kalo tak selalu buat, ingat senang ke nak jadi 'tetap' buat time bulan-bulan hebat tu nanti? kate bulan tu sebagai bulan pengumpul bekal...kalo dah time tu pun x jalan jugak usaha, nanti-nanti for the rest of life ape citenye??ape kate kita start praktis gerak gempur dari sekarang, so, nanti lagi ringan diri kita nak beramal, kan?? jom..

so, aim seorang makcik ini:

1) tingkatkan bilangan hari berpuasa sunat dalam sebulan, so nanti bole banyak hari puasa sunat dalam bulan Rejab dan Sya'ban, dan dah tak rasa beza apa-apa dah time Ramadhan nanti..nak-nak bila dah bekerja ni, sila lawan perasaan takut tak larat tu ye!!

2) khatamkan bacaan Quran yang berlangsung sekarang secepat yang mungkin,  so nanti bole start fresh bile Ramadhan dan bole khatam lagi sekali..dengan makna sekali ye..insyaAllah..

3) qiyamullail: sekarang ni kene mula upgrade kuantiti dan kualiti..mahu terus meningkat lagi..

4) sedekah: mau rajin-rajinkan diri berkorban duit dan tenaga..ni pun kene belajar menghulur dalam prinsip yang betul; tidak kedekut dan tidak berlebihan dan cara yang benar juga kene diambil kira..huhu..

5) ibadah sunat yang lain: pun kene amek kira jugak..pendek kata, segala yang bole mendekatkan diri dengan Tuhan la..tak kisahla secara yang melibatkan hanya diri sendiri mahupun orang lain juga..yang penting, jadi lagi baik dalam segala aspek, ye..

mahu istiqamah (tetap dan berterusan), kenelah mujahadah (berjuang sedaya upaya)..kalo tak, selama-lamanya lah hari ini akan menjadi seakan-akan sama seperti hari semalam, statik tiada peningkatan, atau lebih memburukkan, menjadi lebih berganda kesilapannya.. jikalau begitu, pengakhirannya di saat-saat berjumpa Izrail tu, keadaan kita bagaimana ya?? hurrmm...sila la fikir-fikirkan sendiri..

* yang ditilik dan dinilai Tuhanmu itu adalah usaha. jika sekarang ni yang malas berusaha tu adalah kita, mau dibuat apa lagi ya di atas muka bumi permai ini??

MOS done!

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah, hari ni selamat dah buat MOS a.k.a minor oral surgery kat manusia hidup ...praktis kali pertama selepas tamat zaman-riang-ria-bole-buat-kesalahan [baca: zaman belajar], dan kali kedua seumur hidup.. huhu..dahlah dapat tau ada patient nak yang kene dirawat tu setengah jam sebelum, pastu dan-dan tu jugak nak kene buat without enough preparation (patutnya baca-baca dulu ke..heh~)..overall, puas hati la jugak, sebab even though ade Dr senior yang tolong pantau dan bantu, tapi hampir semua prosedur rawatan dibuat sendiri oleh saya dan disudahi dengan jayanya juga oleh saya..huhu..[gigi tu walaupun vertical impacted, tp akar curve bagai ok..heh~]..dan barulah terasa yang saya ni ada daya ingatan yang agak kuat jugak ek [baca je, jangan layan sangat minah perasan ni, die tengah bergumbira..over...heh~], sebab time tengah duk mengadap gigi yang susah nak keluar tula, segala pesanan berharga dari pensyarah oral surgery kesayangan- Prof Shan berlumba-lumba hadir dalam ingatan..agaknya sebab dulu dah pernah buat sekali, dan dah pernah tengok orang buat pun berkali-kali, so, ilmu yang diamalkan kesimpulannya memang la sangat lekat dalam kepala otak sendiri..huhu..alhamdulillah..

ok, dah..itu cerita tentang hari ini..kehidupan yang penuh simpang siur dengan ragam pelbagai manusia..patutnya perancangan saya dari awalnya sangatlah berlainan daripada apa sebenarnya yang terjadi, dan itulah, hakikat kehidupan..tidak semua yang kita rancang dengan penuh keyakinan, akan direalitikan oleh Allah, Sang Perancang lagi Hebat..dan segalanya yang terjadi, hanyalah berlaku mengikut kehendakNya, bukan mengikut keinginan kita yang lemah ini..apa-apa pun, kalau hati dah redha bahawa Allah itu Tuhan kita, segalanya akan sanggup diredah jua dengan hati penuh kelapangan..sebab dah yakin kan, kita ni selamat di bawah pantauanNya sepanjang masa..

* minggu depan dan seterusnya bole praktik dengan lebih cekap kot MOS ni..lagi dan lagi dan lagi patient yang dah ditetapkan temujanjinya dengan saya..uhukk..harap-harap dapat belajar dengan lebih baik..towards becoming a better dental officer, and the best dental surgeon in the future..insyaAllah..

Sunday, May 2, 2010

c-a-c-a m-e-r-b-a...

kebuntuan..

mahu menulis, merakam rindu yang tinggi menggunung buat mereka yang jauh..namun, bahasa bagaikan beku di celah-celah jemari yang hilang rentaknya..

mahu juga mencoret kisah di sini, cerita tentang siri kehidupan dengan erti dan maksud pengajaran tersendiri, dari sehari ke hari yang makin berlalu, aqal kian memberontak hilang gerak lincah berfikir tentang perkataan yang senada...

hati, makin keringkah engkau dalam menongkah arus badai alam baru si pejuang ini? makin hilang arahkah wahai sang nakhoda dalam mengemudi kapal kehidupan?

baru terasa apakah yang bermaksud lainnya alam pekerjaan berbanding alam comel riang ria sang pelajar..tapi ok la tukan, berbanding terus hanyut tak sedar diri, baiklah cuba merubah keadaan yang macam ala-ala nak tenggelam ni kepada untung sabut timbul terus tak nak tenggelam dah tu..tengah berusaha la ni kot..huhu..doakan saya ye..

p/s i: hanyut semacam je rase lately..tak amek tau sangat dah hal dunia keliling..ada sape2 tau isu2 panas berkitar di dunia sekeliling anda sekarang? other than kes polis-tembak-remaja-15 tahun tu,or kisah thailand-yang-tak-abes2-dengan-baju-merah-dan-baju-kuning tu...? Palestin? any updates? ekonomi dunia? ngaaaa~ pengetahuan saya makin caca merba sekarang!!!! bosannya hidup statik berkitar di rutin yang sama!!!

p/s ii: macam da terlambat, tp ade lagi kot yang tengah bergelut dengan exam dan hantu-hantunya..huhu.. so, moga Allah MENANGKAN kamu2 semua ye, dalam ujian kenaikan pangkat keimanan sekarang, dan juga di alam realiti sana kemudian nanti..moga terus cemerlang dan istiqamah dengan amal-amal yang ada, dan senantiasa dalam kasih sayangNya yang tak bertepi...

Friday, April 9, 2010

life..is..


Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, untuk usia yang masih diteruskan, dan kehidupan yang semakin hari makin menarik rentaknya.. Cabaran dan dugaan, jikalau hadirnya kita anggap sebagai penyumbang utama kepada stress dan masalah mental, makanya hidup akan menjadi semakin suram dan tidak bererti.. namun jika dianggap sebagai penyeri hidup dan punca utama untuk kita ditransform menjadi manusia yang lebih baik, sudah tentu kita makin bersemangat untuk hidup, bukan??? (^_^)v

Keadaan makin membaik di sini. Saya dah makin boleh menyesuaikan diri dengan keadaan baru, tempat baru, dan kehidupan baru. Sungguh, sangatla bersyukur kerana ditempatkan di sini. Walaupun kiranya Jitra ni hanya boleh dianggap sebagai pekan kecil, namun pekan kecil ini cukup segala-galanya dan telah membangun dengan pesat. Carilah apa sahaja di sini, pasti akan berjumpa. Bank banyak, kedai-kedai untuk beli barang keperluan pun banyak, [boleh kata dah round sume dah, siap bole banding harga lagi..haha], Jitra Mall pun depan klinik je, hari Ahad yang rehat panjang tu surenya assistant saya mengheret saya ke sana untuk window shopping..heh~ Bak kata orang sini, tak gaduhla nak pergi ke Alor Star tu walau jaraknya tak sampai pun 20 minit. Perfect, untuk saya yang makin hari makin tidak sukakan kehidupan sibuk dan berserabut. Tenang-tenang sahaja ya.

Rumah sewa. Alhamdulillah dari awalnya telah Allah permudahkan proses mencari dan menyewa rumah di sini. Saya menyewa rumah taman yang dulunya pernah diduduki oleh doktor gigi yang juga bertugas di sini namun kini telah ditransfer ke daerah yang lebih pedalaman..[ nasib saya nanti akan begitu jugakah??]..just nice. Kurang dari 5 minit je jarak perjalanan ke klinik, double bonus dengan jiran sebelah menyebelah yang tersangatlah baik:- tolong angkat kain di ampaian jika hari hujan, tolong antar ke bus station di Tanah Merah [ one of the place in Jitra, bukan yang kat Kelantan tu ye!] bila saya mau pulang ke Terengganu dan sangatlah mengambil berat. Dan ditambah kini saya dah punya teman di dalam rumah yakni cik-cik kucing comel bergaya tu, hidup saya dah sangatla makin membaik..heh~

Kerja. Erm, makin lama makin banyak yang saya pelajari, dan dengan workload yang agakla banyak, skill saya juga makin membaik.. especially untuk certain aspect yang waktu belajar dulu saya rasa sangatlah merapik je, sekarang alhamdulillah dah bertambah baik. Saya dah tak menjerit menelefon bekas partner mengadu tentang skill saya yang entah apa-apa dan mendengar dia mengutuk sambil menasihati saya. Heh~ Experience, itulah yang membezakan antara orang baru dan orang lama. Huhu. Kelengkapan kat sini sangatlah kurang berbanding dengan apa yang saya biasa sewaktu ditrain dahulu, dan saya dibenarkan untuk membuat hampir semua jenis rawatan walaupun hakikat sebenarnya saya hanyalah FYDO yang baru sahaja memulakan alam kerjanya dalam masa lebih kurang 3 minggu. I’m learning fast here. Makin membaik juga..alhamdulillah..

Saya rasa saya telah mendapat apa yang saya niatkan sewaktu saya serabut dahulu mahu menentukan tempat posting. Pemantapan diri. Tak kisahla dari aspek apa pun, saya hanya mahu berusaha menjadi a better me. Dan benarlah kata Kak Nahdia, Allah akan menentukan mengikut niat kita. Susah dan pahit peritnya hidup berseorangan di sini, saya lagi ngeri kalau-kalau saya bekerja berdekatan dengan rumah dan family. Balik-balik je kerja, segalanya telah tersedia, dan comfort zone tu makin membesar dan menjauhkan saya dari diri saya yang sebenarnya. Seram.

Doakan saya untuk terus tabah dan makin bertambah baik di sini. Saya bakal meletakkan satu lagi marking stone baru dalam perjalanan mimpi-mimpi yang bakal direalisasi. Hanya mahu terus berusaha. Dan bertawakkal.

** laptop saya masih belum mau menerima dan menggunapakai broadband, dan masih belum dihantar ke kedai untuk dibaiki..uhuk..sedihnya!!! life without internet, hmm, mungkin Allah mau saya tidak leka lagi..takpela, sabar itu yang lebih utama~ (^_-)v…


syukur...hanya padaNya...

Bismillahirrahmanirrahim...

Kehidupan mula beransur-ansur stabil di sini. Walau tanpa internet yang menghubungkan saya dengan dunia luar, hidup tetap berjalan seperti biasa. Dan tarbiyyah dari Tuhan itu sentiasa menemani saya di sini, memaksa saya untuk terus berjalan ke hadapan, membaiki diri sedikit demi sedikit. Kehidupan, ceriteranya membuat saya tersenyum lebar dalam kekaguman, betapa berkuasanya Tuhan dalam mengatur urusan makhluk ciptaanNya dan jagat raya ini...

Minggu lepas sewaktu dalam perjalanan ke tempat kerja ( yang hanya memakan masa less than 5 minutes tu..heh~), saluran ikim.fm tengah menyiarkan tazkirah pagi, untuk mereka-mereka yang keluar pagi-pagi hari untuk mencari sesuap rezeki. Satu topik menarik di mana si pemberi tazkirah itu berhasil membuatkan saya masih mendengar beliau berceloteh walaupun kereta saya dah selamat diparkir. Beliau mengajak para pendengarnya bersyukur di setiap pagi yang baru menjelma, di atas nikmat masih dihidupkan, masih bernafas dengan senang, dan masih diberi peluang untuk meneruskan hari semalam. Dan yang membuatkan saya berfikir dalam, benar kita bersyukur atas hidup yang masih punya kesinambungan, namun, fahamkah kita untuk apa hidup itu diteruskan? Atas tujuan apa kita masih mahu berhidup? Dan ke mana mahu kita bawa hidup yang masih diberi peluang ini? Setakat mahu meneruskan setiap hari yang hampir lebih kurang sama? Ke pejabat di pagi hari melaksanakan tugas untuk memastikan di hujung bulan nanti kita tak kelaparan? Dan petangnya pulang ke rumah melepaskan lelah di peraduan? Dan esok paginya masih bersyukur kerana diberi kelangsungan hidup? Begitukah pusingan kehidupan kita sebenarnya?

Manusia, bersyukurlah dalam erti kata yang sebenarnya.. bersyukurlah kerana peluang hidup itu bermakna kita masih punya peluang mendekatkan diri kepadaNya, lewat kerja-kerja yang kita laksanakan, yang kita niatkan sebagai ibadah harian kita, hanya kerana Dia. Bukan kerana nanti-nanti di hujung bulan itu, kita akan menerima pulangan lumayan, ataupun bonus berganda, yang bermakna anak bini kita tidak akan kelaparan untuk bulan dan hari seterusnya.. bukankah pulangan bonus berganda yang sebenar-benarnya bonus keuntungan hanyalah terdapat di hari akhir nanti? Hari di mana kita akan berjumpa dengan pemilik sebenar hati dan jiwa raga kita? Jadi, bersyukurlah di setiap pagi itu, hanya kerana kita masih punya peluang untuk menambah amal dan pahala, menganyam bekal yang tidak nampak di mata kasar, namun jelas di sisi Tuhan yang Maha Pemurah...

Jom, bersyukur kepadaNya, dalam erti kata yang sebenar-benarnya...

p/s: berputus harap, adalah tragedi terbesar dalam kehidupan manusia... makanya, saya masih berharap agar lappy kesayangan tidak lagi sakit dan tersadai di kedai untuk tempoh yang lama..menyedihkan..xpe, cik athirah will be coming this week, boleh tumpang guna die punya lappy.. heh~

Friday, March 26, 2010

mode: pejuang di alam baru...

Bismillahirrahmanirrahim..


"Ya Allah, jadikanlah aku hambaMu yang sangat amat berharap dalam meminta kepadaMu akan apa-apa perkara yang aku tidak layak untuknya kerana kekuranganku.."

Alhamdulillah, telah selamat bekerja hampir lebih kurang 2 minggu.. satu dunia yang saya rasa amat mengujakan, kerana good side dan bad side itu seakan-akan bersebelahan dengan rapatnya dalam dunia ini.. benarlah, melakukan sesuatu yang anda sukai adalah amat sangat berlainan dari mengerjakannya hanya sahaja kerana anda terpaksa dan langsung tidak pernah menyukainya.. oh, jangan salah sangka, saya sekarang amat menyukai apa yang saya lakukan ini.. banyak perkara yang perlu saya pelajari, dan boleh dikatakan tiap-tiap hari yang berlalu seiring dengan waktu ini, akan ada sahaja perkara yang baru saya ketahui dan hargai pengajarannya dalam hidup yang serba singkat ini. Ya, mengujakan, bagi budak yang baru sahaja belajar seperti saya ini, learning curve saya mendadak meningkat naik.. saya belajar mengenal kehidupan dalam erti sebenarnya, dan kembali semula kepada mode pejuang yang sedia menghadapi apa sahaja sebagaimana saya 7 tahun yang lepas. Terima kasih yang amat sangat duhai Tuhan untuk nikmat yang indah ini. Segala puji hanyalah buatMu...

Apa yang saya katakan sebagai mode pejuang itu sebenarnya? Hehe.. mari saya terangkan. Kerjaya saya melibatkan saya menghadap pesakit di setiap hari, tidak kira dewasa atau budak kecik comel, ataupun tua seperti usia datuk dan nenek saya, semuanya datang untuk mendapatkan rawatan. Ya, mereka datang tanpa meletakkan harapan tinggi pun untuk rawatan yang terbaik, kerana klinik ini adalah klinik kerajaan, apalah yang nak diharapkan sangat kan, tapi tetap mereka sabar menunggu dan masih bermanis muka dan mengucapkan terima kasih apabila telah selesai rawatan.. dalam erti kata pendeknya, pesakit di sini tidak banyak berkira.. asalkan kesakitan dan masalah mereka boleh hilang, itu sudah cukup bagus.. sedangkan dalam dentistry, setiap masalah itu pasti akan punya 2-3 penyelesaian, dan sebagai manusia berakal, pastilah kita mahukan penyelesaian terbaik, bukan? Namun, perkara yang terbaik itu sangatlah tidak dihiraukan di sini. Dalam keadaan serba kekurangan, mereka rela menerima jalan penyelesaiaan yang terakhir sekalipun, asalkan masalah yang dihadapi selesai. Bukan mengambil jalan mudah, namun terpaksa demi keselesaan sebuah kehidupan. Dan ini banyak menginsafkan saya. Manusia yang selalu mengejar yang terbaik dalam kehidupan, seringkali mengaplikasikan prinsip matlamat menghalalkan cara dalam kehidupan mereka. Namun, di sini, apa sahaja yang mereka terima, mereka sangat-sangat bersyukur dengan apa yang ada. Rahmat dalam kekurangan, mengajar mereka erti syukur dan besederhana..

dan seringkali ketika saya berhadapan mereka, saya membayangkan mereka yang perlukan rawatan ini sebagai ahli keluarga saya. Lazimnya, jikalau saya yang membawa ahli keluarga ke klinik untuk sesebuah rawatan [saya selalu menemani nenek dan datuk ke hospital], pastilah saya mahukan doktor yang merawat memberikan yang terbaik ketika merawat mereka. Dan apabila saya meletakkan diri saya di tempat mereka yang menunggu dengan sabar ahli keluarga atau teman mereka dirawat, saya juga sangat berharap saya mampu memberikan rawatan terbaik kepada mereka. Supaya mereka berpuas hati dengan rawatan yang diberikan, dan masalah mereka boleh hilang, dan mereka pulang dengan senyuman..

aspek yang lainnya,  saya mendapat peluang yang tidak terbatas untuk sentiasa bermuhasabah dan mengingatkan diri.. Yeay!!! Saya suka!!! Hehe.. contoh paling dekat, tiap kali apabila saya mula menganalisis keadaan masalah yang dihadapi oleh seseorang pesakit, hati saya akan mula berkata sendiri..oh, ini kes senang. Oh, itu kes susah. Oh, yang ini sangatlah saya tak pandai. Oh, yang itu saya suka, sebab itu kepakaran saya. Dan sebagainya yang lain.. namun, saya seringkali lupa, pemilik kepada setiap ciptaan di dunia ini tetaplah Allah yang Maha Berkuasa. Setiap kes yang saya hadapi terselit peringatan yang tersendiri buat diri saya. Seringkali yang saya rasakan susah itu, bertukar menjadi senang apabila saya sudah melakukannya.. seringkali pula yang sebaliknya berlaku, dan saya terpaksa membuat panggilan kecemasan 999 kepada doktor senior di kiub sebelah untuk membantu saya. Siapalah saya sebenarnya untuk menduga-duga dari awal akan suatu keadaan yang bukan pada mata kasar saya pun untuk dilihat dan diteka-teka hakikatnya. Dalam kehidupan kita juga begitu, kita sering mengagak-agak dalam hati, akan hakikat keadaan sesuatu perkara. Apalah salahnya untuk kita terus meminta kepada pemilik sebenarnya yakni Allah yang Maha Pemurah, untuk menyenangkan dan mempermudahkan perkara yang kita rasakan susah, dan tidak mempersulitkan perkara yang kita rasa kita mampu untuk melakukannya. Bukankah Dia pemilik dan tuan kepada segala sesuatu? Dan Dialah jua yang lebih amat mengetahui akan keadaan sesuatu itu. Lebih bagus untuk kita meminta terus kepada Yang Pakar dan Maha Mengetahui, bukan?

Saya berjuang di sini untuk sentiasa meletakkan niat saya di tiap hari yang berlalu itu di tempat yang sebetulnya. Saya berjuang melakukan dan memberi yang terbaik kepada setiap pesakit yang saya temui dalam kehidupan sehari-hari. Saya berjuang untuk sentiasa membetulkan hati, di setiap kesalahan hati yang berlaku, yang meninggalkan pengajaran berharga dalam kehidupan saya. Saya berjuang untuk terus menjadi a better me, supaya ada bekal yang saya bawa untuk berjumpa denganNya nanti. Dan saya mahu terus kekal dalam mode pejuang ini untuk hari-hari seterusnya yang mendatang, kerana mode ini membawa saya lebih dekat kepadaNya, dan lebih selalu berharap dalam meminta kepadaNya akan perkara yang saya tak layak untuknya kerana kekurangan saya...doakan saya..

May He bless..

Wednesday, March 3, 2010

beralih arah..

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah..

will start a new episode of adventure in Kedah, another two weeks time..

don't know which part of Kedah yet..hopefully He will choose the best place for me..as He already done..

pray for me, dear sahabat...for I wish to be strong through all the tide and turbulence in my life...

may He bless..

Sunday, February 21, 2010

kemungkinan-kemungkinan itu...


Bismillahirrahmanirrahim..

”Tuhan, hidup ini penuh dengan kemungkinan. Bolehkah kalau kiranya kemungkinan itu menjadi kemungkinan yang baik buat diriku? Aku mahu terus berusaha. Biarlah orang lain berlari mengejar layang-layang dan pelangi di kaki langit, namun andai kiranya aku hanya mampu bertatih mengikuti mereka, Engkau pimpinlah aku duhai Tuhan Penunjuk arah. Tunggulah aku, walau kadar peningkatan aku dari jahiliyyah kepada kebaikan adalah layak dikira seperti sang kura-kura dan siput yang merangkak mencari Kamu..”
-Caption dari fail sulit: Catatan Ramadhan’09-

Huhu..lama betul saya tak menulis..senyap sunyi terus blog ni dari repekan terbaru tentang hidup dan kehidupan..sampai skil menulis pun dah dirasakan tumpul semacam.. sangat banyak perkara berlalu waktu demi waktu yang hanya saya simpan jauh ke dalam hati..gali-gali pun dah tak jumpa dah, hilang lesap terus tak nampak jejak. Sukar mahu menulis dan meluahkan kalau hati ibaratnya tak berisi apa-apa, kosong...disampuk sindrom duduk-di rumah-lama-sangat-sampai-hati-jadi-tunggang-langgang, inilah jadinya..

Saya sesungguhnya tak sabar mahu bekerja, bukan kerana tak sabar mahu menilik mulut manusia atau terlebih excited nak mencurah jasa bakti ke apa, cuma saya mahu lari dari keadaan dan situasi sekarang.. berkurung di rumah ibarat anak dara sunti zaman 20’an, keluar hanya apabila kebenaran diberikan dan kena pula melalui proses soal siasat ketat bak investigation CIA, lain sekali dengan kehidupan yang saya lalui untuk tempoh 11 tahun yang lepas..bebas membuat keputusan tentang kehidupan, nak keluar ikut suka hati dan rasa, dan selalu mengikut kata hati sendiri dalam menentukan arah hidup... sebabnya bersekolah dan menyekolahkan diri di tempat yang tiada kawalan ke-ibu-bapaan, hasilnya adalah diri sendiri yang sangat amatlah berdikari dan dan keras hati dari segi kemahuan..huhu..dan bila tiba masanya saya mengurung diri dalam sangkar rumah seperti sekarang ni, mula la segalanya jadi serba tak kena..

At least kalau dah kerja, saya ada kerja untuk saya habiskan masa sehari-hari, dan ada banyak perkara yang boleh saya fikir dan lakukan..ruang untuk bergerak pun jadi lebih terbuka luas. Tak perlulah untuk saya mereka-reka alasan setiap kali mahu ke program atau usrah..huhu..dan kalau ikutkan pilihan tempat kerja pun, sama ada di Pahang, Melaka ataupun Johor, ataupun luar alam sikit- Terengganu, saya dah sediakan plan baikkk punya..hehe..kalau luar Terengganu, of course la takkan ada masalah sangat..tapi kalau di Terengganu pun, saya dah merancang dan siap minta kebenaran lagi dari kedua belah pihak- mahu menetap di rumah pok dan mok [datuk dan nenek saya sebelah ibu]..even tho jaraknya dari rumah saya hanyalah tak sampai 15minit.. sekurang-kurangnya boleh juga saya tengok-tengokkan kebajikan mereka berdua dan kebajikan iman saya insyaAllah akan terjaga sama..heh~ punyala nak lari..haha..

Saya bukan mahu menafikan hak ibu bapa dan tanggungjawab saya ke atas mereka. Tidak. Mereka adalah insan kesayangan saya dunia dan akhirat, takkan dapat diganti walau dengan harta kekayaan manapun. Libang libu perasaan saya berhadapan dengan mereka takkan mampu mengatasi kasih sayang mereka sedari saya kecil, dan hakikat inilah yang amat saya fahami lewat dari pemukiman saya di dalam sangkar rumah kali ini...Cuma saya hanya mahukan sedikit ruang buat diri sendiri meneroka alam dan hidup demi memantapkan keteguhan dan keyakinan saya terhadap apa yang telah saya pilih selama ini..sebab hidup yang statik itu bukan hidup saya.. hidup yang tanpa kesedaran terhadap keliling itu juga bukan hidup saya..hidup yang seolah-olah tak hidup..

Moga Allah tetapkan tempat yang terbaik buat saya meneruskan perjalanan.. moga Dia tetapkan hidup saya dalam keadilan, dalam membahagi masa antara tanggungjawab hati dan pendirian..dan moga saya, kamu dan mereka yang lain tetap dalam perlindungan dan kasihNya..

May He bless..

** sape sokong saya duk di Terengganu aje?? Angkat tangan!!!!! Heh~
** sape pulak sudi biarkan saya menurut kata hati bermukim di daerah baru?? Sile vote!!!
Haha..kepala saya dah betul2 pusing..heh~


Monday, February 8, 2010

a wonder in life..

to zirah, nisa, ita, wan, buddy faiz,  ina and others..plus cik ana yang tengah berperang dengan kejenye:

Why do you listen yo the barking of dogs without listening to the singing of the birds? 
Why do you see the darkness of the night and ignoring the beauty of its moon and stars? 
Why do you complain of bees stings and forget about the sweet taste of its honey?

stay strong my loved ones... you can do it!!! may all your hard works be granted by Him with success in the exams.. when the goings get tough, the toughs get going...

may He bless..

Friday, January 29, 2010

meow...meow..



Kucing si Athirah tu dah boleh berjalan semula.. Alhamdulillah. Dah boleh berlari dah pun [ walau dulu nampak macam tempang dan tulang kaki belakang dia macam terkeluar..heh~], siap dengan panjat-panjat segala benda yang bole dipanjat dalam rumah ni.. dengan ragamnya yang sentiasa mahu keluar rumah dan bermain di luar setiap kali kami buka pintu, [ dia bole kenal tingkah orang yang mahu keluar, siap bole pecut 100m tu, dari ruang dapur ke depan pintu semata-mata nak kejar peluang untuk outing juge..huhu].. life will always be colourful dengan adanya makhluk penyeri hidup ni..


few weeks age

Teringat sewaktu Athirah bertanyakan pendapat saya dahulu semasa proses menimbang tara mahu membela anak kucing yang dijumpai kawannya terbiar di dalam longkang ini ataupun tidak, saya meng’ia’kan sahaja, sebab antara consideration yang kami fikirkan bersama, apabila si Athirah ni dah makin sibuk dengan kuliah dan hospitalnya, makanya yang akan mengambil alih menjaga kucing ini would be me jugak.. hati mana yang tak mahu, ya dak?? Sebab kucing sejak azali lagi merupakan salah satu faktor yang mampu menghilangkan stress saya dalam kehidupan. Dan agaknya menjadikan saya lebih bertanggungjawab kot. Ke makin lari dari realiti kehidupan dan tanggungjawab lagi besar? Heh~ mungkin juge.. uhuhu..


It was like taking care of a very young child.. bagi makan bile die lapo, playing with him everyday kalo tak nanti die merajuk, bawak die main-main kat luar, mandikan die bile die dah bau busuk, managing his panggilan alam segala benda..haha.. fun bagi saya yang dah lama tak dapat nak hidup properly dengan kucing sebagai binatang peliharaan kesayangan.. even my ummi pun dah lekat habis dengan kucing ni, tolong belikan makanan dan pasir die segala, tanpa merungut apa-apa. Kind of peneman hidup kot si ekor kontot ni..hehe..


Bila diingatkan kembali, 2-3 bulan lepas kucing ni langsung tak dapat berjalan, hanya duk melepek sahaja tak leh gerak ke mana-mana, bahana dia terjatuh teruk dan cederakan tulang belakang plus kaki belakang sekali. Sangat kasihan bile tengok nasib kucing cacat ni..tapi walaupun tak leh gerak, stil bole main dengan orang, stil kaki yang bole gerak tu aktif main-main dengan barang-barang keliling die. Dan saya yang sangatla rasa hopeless sebab the last choice yang kami ada hanyalah bawak die ke vet untuk dimatikan [ after considering surgery segala bagai], hanya mampu berdoa dengan penuh harapan, walau masa tu tak tau Allah akan perkenankan ke tak supaya disembuhkan. Sebab rasa janggal pula bile hajat yang kita pertaruhkan kepadaNya supaya disempurnakan adalah berkaitan dengan seekor binatang, yang masa tu baru jugaklah dibela Athirah.. saya pun tak rasa saya sayangkan budak kecik tu sangat pada masa itu, tapi atas dasar kasihan tetaplah mahu berusaha juga kan, walau hanya dengan berdoa. Tapi Allah tak makbulkan terus time tu, dan hati saya mula berkata-kata sendiri, mungkin dah nasib kucing ni kot sampai die mati tak leh jalan, takpela, bela jela sampai la ajal die sampai.heh~

time tak leh jalan

Nak dijadikan cerita, Athirah yang bercuti panjang terpaksalah bawak balik kucing ni ke Terengganu.. dan di sini, ummi mula urut kaki kucing yang sakit ni hampir tiap-tiap hari, dan dia mula tunjukkan tanda-tanda positif, berjalan berdengkot-dengkot, perlahan-lahan, then ada sekali tu jatuh kerusi, tak leh jalan lagi sekali, then urut lagi.. plus dengan bawak die keluar rumah, biar je kejap, die cari daun-daun yang bole die makan dan sembuhkan die dan sekarang, dah siap bole berlari lagi!! Saat ini die jalan pun dah tak nampak pelik sangat, tanpa kaki terkeluar ke apa, looks like normal as other cats here. Dan hati saya teringat kembali, rupanya Allah makbulkan doa saya yang dahulu itu, yang saya pun dah terlupa tentangnya, dan yang saya rasa mungkin Allah tak makbulkan di dunia ini, mungkin akan digantikan dengan yang lebih baik ke ape ke..huhu…syukur segala puji buatNya, benarlah.. segala apa yang terjadi ada rahsia yang hanya bila Dia izinkan sahaja akan tersingkaplah rahsia itu buat kita.. dan benarlah, kekuasaan Allah melangkaui segala apa yang kita fikirkan, dan telah disusun segala sesuatu itu begitu cantik sekali aturannya supaya hambaNya mengambil pengiktibaran darinya..yela, sekarang ni die dah ada halaman luas untuk bermain dan berkejaran dengan cik kumbang dan rerama dan ada caretaker sepenuh masa untuk menjaga kebajikan die, berbanding dahulu dengan si Athirah yang busy dengan kelas plus dengan asramanya yang di tingkat 4, langsung takde life untuk kucing ni hidup bahagia..huhu..

makanya wahai manusia, nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan???


** semalam ke rumah k'yat, naqibah di sini, kucing siam belaannya sangatla comel dan gemuk!!! k'yat gtau kami dia dah anggap macam another kid for her pulak kucing tu..heh~ aim untuk menggemukkan kucing saya bermula!!

Thursday, January 28, 2010

bermuhasabah lah...

Bismillahirrahmanirrahim..

Orang yang cerdas (pandai) ialah orang yang mengalahkan jiwanya ( membetulkan dirinya) dan bekerja keras beramal untuk bekalan selepas mati. Sedangkan orang yang lemah ialah orang yang memperturutkan keinginan (nafsunya) dan berangan-angan terhadap Allah dan hari akhirnya.
 ( hadith riwayat at-tirmidzi)

Orang yang pandai ialah orang yang sentiasa bermuhasabah diri.

Dalam erti kata lain, orang yang senantiasa melaksanakan hisab ke atas dirinya ketika di dunia ini.

Which is sangatlah perlu kerana ada banyak detiknya dalam hidup ini kita akan dibawa arus waktu dan kesibukan tanpa kita menyedari telah terlalu banyaknya waktu itu berlalu dan betapa makin dekatnya kita kepada detik terakhir kita di atas muka bumi ini.

Masa yang banyak berlalu melepasi kita tanpa kita isi dengan bekal sepatutnya. Jadinya, kalau begitu sekali kita terleka dan terlalai dengan kehidupan, nak dijawab apa ya nanti di hadapan Tuhan yang Maha Penyayang namun amat keras siksa azabNya itu???

That’s why hisab diri kita sendiri di dunia ini adalah sangat penting dalam memastikan keselamatan kita dunia akhirat. Orang yang berhisab akan sentiasa ketemu kelemahan-kelemahan dirinya, akan sentiasa mengembalikan jiwanya kepada Allah, akan sentiasa membersihkan jiwanya dari sisa-sisa hitam noda yang terpalit di hati dan akan senantiasa pula membetulkan jiwanya kembali ke landasan kebenaran. Menjadikan rohaninya sebagai pembimbing jasadnya dan dirinya sendiri menjadi peringatan berguna buat hari-hari yang masih tersisa, kerana hatinya itu terdidik sentiasa hidup dan peka dek kerana selalu dihisab.

Seorang hamba itu belum bertaqwa selagi dia belum menghisab dirinya.

Benar sekali, kerana taqwa itu ciri khasnya adalah berhati-hati dalam setiap tindakan, takut-takut kita terjerumus ke dalam lembah azab dan murka Allah. Bagaimana mampu seseorang itu berhati-hati jikalau dia sendiri tidak pernah menganalisis dan mengenal tingkah manakah yang benar dan membawanya kepada Tuhan, dan tingkah manakah pula yang merosakkan diri dan menjahanamkan masa depannya di akhirat nanti???

Ayuh sahabat, jadikan jiwa kita sentiasa bermuraqabah dengan Pencipta kita, senantiasa melakukan perkara-perkara yang disukaiNya dan menjauhkan diri dari kemurkaanNya.. Masa hidup yang hanya tinggal sedikit ini mengapa pula tidak mahu dimanfaatkan sepenuhnya? Jom tingkatkan bilangan istighfar yang kita lafazkan dalam sehari-hari.. dan hati masing-masing tu, cuba-cubalah amalkan hisab diri sendiri dalam seharian, paling-paling kurang pun sebelum tidur, bukan?

Moga penghujung perjalanan nanti kita ketemu juga akan redhaNya..

** ni tajuk tazkirah dalam usrah minggu lepas..huhu..alhamdulillah, masih diizinkan Dia untuk menyambung kembali tarbiyah diri yang tergendala. Hopefully, minggu ini saya bole pergi lagi tanpa rintangan melintang di tengah jalan. Heh~


Monday, January 18, 2010

hurrmmm...

Bismillahirrahmanirrahim..

Segala puji dan syukur buatNya yang masih memberikan saya kekuatan ini untuk terus berhidup.. memayungkan rasa kasih dan tenteram di saat jiwa saya berantakan mencari sebuah hidayah, bekal buat perjalanan yang terasa makin panjang ini..

Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengikuti langkah-langkah setan. Barang siapa yang mengikuti langkah-langkah syaitan, maka sesungguhnya syaitan itu menyuruh mengerjakan perbuatan yang keji dan yang mungkar. Sekiranya tidaklah karena karunia Allah dan rahmat-Nya kepada kamu sekalian, niscaya tidak seorang pun dari kamu bersih (dari perbuatan-perbuatan keji dan mungkar itu) selama-lamanya, tetapi Allah membersihkan siapa yang dikehendaki-Nya. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.


Dan janganlah orang-orang yang mempunyai kelebihan dan kelapangan di antara kamu bersumpah bahwa mereka (tidak) akan memberi (bantuan) kepada kaum kerabat (nya), orang-orang yang miskin dan orang-orang yang berhijrah pada jalan Allah, dan hendaklah mereka MEMAAFKAN dan BERLAPANG DADA. Apakah kamu tidak ingin bahwa Allah mengampunimu? Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
[24:21-22]

Saya sedang belajar menjadi seorang yang pemaaf dan mudah pula berlapang dada dalam semua situasi. Biarpun bertatih sekarang, namun tetap saya berharap suatu hari nanti saya mampu meneruskan langkah dengan berjalan dan berlari pantas. Hidup kalau bukan lebih baik dari semalam dan hari sebelumnya, bermakna erti hidup kita sebagai seorang muslim yang mukmin masih lagi belum terisi sepenuhnya, bukan?

Moga kamu, saya dan semua yang lain kekal berharap kepadaNya agar menetapkan hati-hati ini dalam lindunganNya yang terbaik..berharap dengan sepenuh-penuh harapan agar tidak tercicir ataupun dicicirkan dari pandanganNya yang penuh rahmah..ameen..

Monday, January 4, 2010

confused and..??

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah, masih bernyawa untuk mensyukuri ni'mat Tuhan..masih lagi hati ini kedapatan sinar cahaya untuk menerangi jalan hidup yang suram..terima kasih duhai Tuhan untuk kasihMu yang tidak kunjung padam..

melewati hari demi hari penuh cabaran, terasa hidup dan saya makin kalah.. mengetahui dan seterusnya mengambil tindakan membetulkannya pula pastilah dua perkara yang sangat distinctive, berbeza bumi dan langit namun sangat berkait rapat di antaranya..  saya teramat rindukan mereka dan persekitaran di sana, bumi Kuala Lumpur atau spesifiknya UM yang penuh cabaran namun bersama dengannya kekuatan untuk mengharungi cabaran itu satu demi satu.. saya bimbangkan mereka yang saya sayangi, mampukah mereka melalui kesukaran demi kepayahan itu tanpa saya untuk bergaduh dengannya mengurangkan beban hidup yang menekan jiwa.. dan saya rindu untuk melalui hujung minggu penuh hectic, memaksa diri melangkaui sempadan kebolehan dan daya ketahanan diri sendiri.. menunggu-nunggu di setiap minggu akan mutiara kata yang hadir membasahkan jiwa kering kontang yang perlukan lapisan iman baru di hati..hidup tanpa sebarang paksaan dan penuh anticipation tentang next move..huhu.. betulla pepatah dulu kala cakap: you'll never miss the water till the well runs dry..heh~

namun di sini, keadaan yang berbeza ini hakikatnya bukan alasan untuk saya mendiamkan diri dan menjadi passive sehingga ke dalam tanah..cabaran hidup sememangnya berbeza, dan pendekatan untuk mengatasinya juga harus berbeza..bukan seperti dahulu yang ikut suka hati tanggung sendiri la akibatnya.. sekarang ini segalanya harus penuh berhemah dan teliti.. ada hati perlu dijaga, dan ada kiraan amal ketat yang mengiringi setiap langkah yang diambil tanpa sebarang fikir dan rasa itu...namun besertanya pahala menggunung tinggi kerana menggembirakan hati mereka...dan kewarasan yang menjelma kadang-kadang menghadirkan rasa kekeliruan yang bukan sedikit..betulkah? atau  salahkah saya kalau kali ini...kali ini sahaja saya  mementingkan diri sendiri... mengejar impian memantapkan diri sendiri kerana bekal di dada masih kurang... kerana hakikatnya sayalah yang tidak punya kekuatan berhadapan dengan mereka dengan amanah yang tergalas di bahu dilaksanakan sepenuhnya... pengecut yang melarikan diri..itukah saya?? huhu..

rindukan mereka yang jauh di sana kerana eratnya ukhuwwah bertaut di hati, dan leganya perasaan kerana menyenangkan hati mereka di sini adalah dua perkara yang berbeza, namun punya signifikan yang tersendiri..  saya hanya mahu laksanakan segalanya mengikut apa yang terdaya..